Velkommen til
ElevForslag

Elevernes talerør

ElevForslag er en elevdemokratisk platform lavet til elever og elevråd på danske gymnasier. Eleverne er hverdagens eksperter, og det er derfor ærgerligt, at det normalt er en besværlig og tidskrævende proces at få indflydelse på sit gymnasium. Dette gør ElevForslag op med og giver den enkelte elev et talerør direkte til elevrådet. På platformen kan eleverne bruge sin unikke indsigt i sin skole til at være med til at bestemme, hvad der skal på skolens dagsorden.

ElevForslag gør det nemt og enkelt for alle elever at komme med forslag til forbedringer og ændringer på sin skolen. Forslagene er synlige for alle elever, og det er nu eleverne selv, der afgør hvilke forslag, der skal realiseres. Eleverne kan nemlig give feedback på andre elevers forslag og støtte op omkring de forslag, som de synes er gode. Hvis et forslag får tilstrækkelig med opbakning inden for en afgrænset periode, bliver det sendt videre til elevrådet, som kan bruge platformen til at behandle forslaget. Resten af eleverne kan i mellemtiden følge med i behandlingen på platformen.

ElevForslag og elevrådet

På de danske gymnasier spiller elevrådet en central rolle for elevernes daglige trivsel, da de fungerer som bindeleddet imellem eleverne og skolens ledelse. De er afgørende for, at eleverne har indflydelse på beslutninger, der påvirker deres hverdag. Det er derfor essentielt, at der er god kommunikation imellem eleverne og elevrådet. Det er dog en udfordring for elevrådet at få indblik i elevernes ønsker, på samme måde som det er svært for eleverne at kommunikere sine ønsker til elevrådet. Med ElevForslag får elevrådet direkte adgang til, hvad eleverne har på hjertet. ElevForslag er altså lige så meget et værktøj til elevrådet, som det er en platform for eleverne.

Elevrådet vælger enkelte medlemmer, der bliver administratorer på platformen. Administratorerne har ansvaret for at administrere de forslag, der bliver oprettet på platformen. Dette indebærer blandt andet at behandle de forslag der bliver stemt igennem af eleverne, og slette eventuelle forslag, der skulle gå imod skolens retningslinjer. Administratorerne får desuden muligheden for at ændre på platformens indstillinger, så den er bedst muligt tilpasset den enkelte skole.

Hvad kan ElevForslag?

ElevForslag er designet til at være nemt og intuitivt at bruge, og der er gjort en stor indsats for at platformens funktioner giver en god brugeroplevelse. Det er hurtigt og nemt at oprette et forslag, og det samme gælder når man skal kommentere, like eller læse mere om et forslag. Der er mulighed for at sortere i de viste forslag på siden, og man kan vælge om man vil se aktive, videresendte eller behandlede forslag. Når man læser om et behandlet forslag, vil man kunne se Elevrådets kommentar til dette forslag. Der er også mulighed for at rapportere forslag, som man vurderer, går imod skolens retningslinjer. Man kan få inspiration fra de andre skoler, der bruger ElevForslag, ved at se deres mest populære forslag. Og for at gøre det mere overskueligt at følge med i aktiviteten på siden, får man notifikationer om, hvad der er sket, siden man sidst loggede ind. Du kan læse mere om ElevForslags funktioner her.

Administratorerne på siden får adgang til endnu flere funktioner. De kan slette aktive forslag og kommentarer, samt behandle forslag som er blevet videresendt. De kan se hvilke forslag der er blevet rapporteret. Når administratorerne sletter forslag, kan de give forfatteren en advarsel og i sidste ende udelukke brugeren fra siden. De kan indstille på sidens funktioner, for eksempel hvor mange stemmer et forslag skal have for at blive sendt videre, hvor lang tid et forslag er aktivt og om man kan fremstå anonym på platformen.

Animationen til denne tekst skal illustrere ElevForslags funktioner. Her bliver et forslag oprettet, og får efterfølgende tilstrækkeligt med stemmer til at blive videresendt (tomt grønt hjerte). Det illustreres til sidst at elevrådet har behandlet og realiseret forslaget (fuldt grønt hjerte). På platformen vil man kunne klikke på forslaget og læse mere om det, samt se en kommentar fra elevrådet, når det er blevet behandlet.

Statistik

4045

forslag er blevet stillet med ElevForslag

605

forslag er blevet behandlet med ElevForslag

25766

likes er blevet afgivet i alt

0

forslag er blevet stillet den sidste uge

1

forslag er blevet stillet den sidste måned

11666

elever har adgang til ElevForslag

17

elever er logget ind den sidste uge

89

elever er logget ind den sidste måned

Adgang for lærere

Som det ligger i navnet, er ElevForslag lavet til elever. Lærere og andre ansatte kan dog stadig have en interesse i at følge med i aktiviteten på siden. Elevrådet kan derfor vælge at give ansatte adgang til platformen. Hvis dette vælges, kan de ansatte at se og læse mere om elevernes forslag. De kan dog ikke selv oprette, kommentere, rapportere eller støtte forslag.
Det er også muligt for ansatte at blive administratorer på siden. Normalt vil enkelte ansatte med tilknytning til elevrådet så som en rektor, uddannelseschef eller elevrådsansvarlig få administratoradgang.

Historie og vision

Jeg fik ideen til ElevForslag under min egen gymnasietid tilbage i 2018. Jeg gik i 2.G da mit daværende gymnasie, Silkeborg Gymnasium, afholdte temadagen ”Det Gode Gymnasieliv”. Her skulle eleverne samarbejde om at komme med forslag til, hvordan gymnasiet kunne forbedres. Temadagen var en stor succes, men jeg så dog nogle problematikker ved konceptet. På trods af at det var første gang, at jeg følte, jeg havde noget at skulle have sagt, som ganske almindelig gymnasieelev, var det både for elever og ansatte en omfattende og tidskrævende proces. Desuden var det planen, at temadagen kun skulle afholdes én gang hvert tredje år. Det betød, at vi som almindelige elever kun have én dag i hele vores gymnasietid, hvor vi havde direkte indflydelse på vores gymnasieliv. Dette gav mig inspiration til at skabe en platformen, der gjorde op med temadagens problematikker, men stadig bevarede de elementer, der gjorde ”Det Gode Gymnasieliv” til en succes. Dette blev begyndelsen på ElevForslag.

I 2019, mens jeg gik i 3.G, blev ElevForslag lanceret på Silkeborg Gymnasium. Jeg havde selvfølgelig håbet på, at der ville være opbakning til platformen, men det var over alt forventning, at den blevet taget så godt imod som den gjorde. Efter et år med stor succes besluttede jeg mig for at åbne platformen for andre gymnasier. Min mission er at give alle gymnasieelever en ligeværdig mulighed for at få indflydelse på sin hverdag. Der er rigtigt mange elever, der går rundt med gode ideer til, hvordan deres skole kan forbedres. Det er dog de færreste, der føler, at de har muligheden for at gøre noget ved dem. Og det vil jeg gerne lave om på.

Jeg er heldigvis ikke alene om denne vision. Elevrådene kæmper hver dag for at tilgodese den enkelte elevs interesser, og gymnasiernes ledelse ved at elevernes trivsel essentiel for en velfungerende skole. Det er derfor en fornøjelse at arbejde sammen med alle slags personer fra gymnasierne, om de så er fra ledelsen, elevrådet eller er ganske almindelige elever, som jeg selv var engang.

Jeg har kaldt virksomheden bag ElevForslag for ElevCentrum. Min nyeste vision er at skabe endnu flere platforme der tilgodeser eleverne på landets gymnasier. Den næste platform er lige på trapperne, og jeg glæder mig til at se, om den bliver taget lige så godt imod som ElevForslag.

— Christoffer

ElevCentrum

ElevCentrum

Få ElevForslag som app

ElevForslag fås også som app. Appen har samme funktioner som hjemmesiden, og giver altså nemmere adgang fra mobilen.

Anden side